Efter besøget i messedagene 19. – 21. september tog vi hjem med en indikation af hvor meget den økologiske del af industrien fylder. Svaret er nok altovervejende – begrænset.
Blandt mængden af producenter og leverandører var den organiske andel af sortimentet fortsat nichepræget. Langt de fleste steder måtte vi spørge – og i de fleste tilfælde var det et begrænset udbud vi blev mødt med og ofte under udvikling….
Fra udstillingsområdet i hal 3 med cases over bæredygtighed, kan man opsamle tendensen indenfor grove hovedgrupper (udover naturligvis certificeringer som OkoTex, BCI og GOTS m.fl.)
1- reduceret forbrug; dvs. optimere processer og indsamling/genanvendelse af skære rester mm
2- genbrugsfibre / nye fibre; dvs materialer udviklet af affaldsprodukter og/eller nye fibre, evt. suppleret af nye egenskaber
1- reducere forbrug (indsamle og genanvende materialer)
Et logisk sted at starte for industrien er selvsagt at begrænse affaldet fra produktionen, herunder at indsamle og genanvende stoffer og materialer.
Produktion tilrettelægges med reduceret energi forbrug, minimering og genbrug af vand og processer optimeres med mål som ”zero cutting waste”.
Overskud og affald indsamles og genanvendes, herunder farvesepareres så genindfarvning minimeres.
På SmartCreation standen blev fremvist genbrugsmaterialer med et eksempel på slutprodukt fra Fillippa K/Front Runners
2- genbrug, affald og nye fibre
En af de store overraskelser var, hvor langt bearbejdning fra affald og overskudsproduktioner til fibre var kommet. Et besøg hos den japanske producent StyleM var næsten overvældende, for her var metervarer med silkekvalitet men baseret på plastikaffald.
Desværre var minimumskvantiteterne også overvældende…
Der udvikles konstant nye fibre og på messen faldt vi over ”Orange Fiber” . Som navnet indikerer er det citrus baserede fibre fra overskudsproduktion af juicer og dermed reelt genbrug af et affaldsprodukt.
Krav til bæredygtighed baner vejen for eksperimenter og produktioner baseret på alternative materialer. Lyocell/Tencell er et nyere, succesfuldt eksempel på nye fibre, udvundet af fsc-certificeret trækvas (bøgetræ og eucaluptus). Men fibrenes sammensætning giver samtidig et utyroligt blødt og behageligt materiale, behageligt at bære men samtidigt med en unik absorbationsevne, der virker affugtende og dermed bakteriehæmmende.
På SMARTCreation viste portugisiske RIOPELE kombinationer med TENCELL Refibra (Lyocell Tencell and recycled cotton).
På SmartCreation mødte vi også CUPRO fibre, fra AsahiKasei, demonstreret ved en produktion fra DRYKORN. CUPRO er et kunstfiber udvundet fra fra bomuld i form af bomuldslinters (bomuldsfrøhår som ikke kan benyttes til spindefibre, dvs et affaldsprodukt fra produktionen). CUPRO spindes tyndere end andre fibre og er derfor et blødt og fint materiale, der minder om silke. Til forskel fra silke, kan det vaskes og tørres i maskine uden at dette ødelægger fibrene.
Cupro anprises også for at kunne regulere kropstemperaturen og har antistatisk effekt.
Opsummerende var der flere spændende ruter at forfølge, men hovedindtrykket fra messen er som indledningsvist nævnt, at den konventionelle del af industrien fortsat er dominerende…