Beklædningsindustrien er en af de store miljøsyndere og derfor er der et stort arbejde i gang med at få etableret bæredygtige alternativer til den konventionelle produktion.
Produktionskæden og de forskellige processers påvirkning af miljø kan virke kompleks, og derfor er ovenstående infografik noget af det bedre, vi er stødt på. Fra fibre til garn til metervare til beklædning til forbrug: Diagram af Magali An Berthon til illustration af udstillingen SCRAPS
Kæden illustrerer de forskellige indsatsområder, der kan arbejdes med, herunder den del, der hviler hos slutbrugerne – dvs. os alle…omtanke omfatter også vore egne beslutninger i og omkring garderoben.
Hos AWIIYA er vi især optaget af råvarer, fibre og metervarers produktion.
Figuren derfor også velegnet i forhold til en række forskellige certifikater og mærkningsordninger ift råvarer. Kilden til oplysningerne herefter er Natur og Miljø, nr 1/2017.
En råvare som bomuld er f.eks. den suverænt mest sprøjtede afgrøde i verden. Ifølge Global Organic Textile Standard (dvs organisationen bag GOTS standard for økologisk producerede tekstiler), udgør bomuldsdyrkningens areal cirka 2,5 procent af de samlede dyrkede arealer i verden, men produktionen bruger 16 procent af det samlede forbrug af insektgifte og 10 procent af alle sprøjtegifte i verden.
Samtidigt er nettet fyldt med dokumentarer om økonomisk pressede bomuldsbønder og børnearbejde. Verdensnaturfonden WWF skriver i rapporten ‘Cleaner, Greener Cotton’ om bomuldens vej fra bonde til forbruger. Her fremgår det, at bomulden som høstet fiber koster lidt over fem kroner per kg, mens prisen på det færdigsyede tøj er omkring 174 kroner per kg. Bøndernes dårlige forhold er en af grundene til, at Fairtrade International for cirka 10 år siden indførte en standard for bomuldsproduktion, så bomuldsbønderne får bedre vilkår (Fairtrade Cotton).
Tilsvarende gælder for ‘Better Cotton Initiative’, der er bredt accepteret, og det er muligt at tage ind med priser, som ikke adskiller sig nævneværdigt fra almindelig bomuld. Det giver målbare og brugbare resultater med reduceret pesticidforbrug, reduceret vandforbrug og bedre udbytte til bønderne.